14:43 - 05. september 2013

Brann i et nøtteskall

Historien om hvordan en amerikansk predikant skapte en vekkelsesbølge blant norske samfunnstopper.

Houseparty: Frem mot andre verdenskrig trakk Oxfordbevegelsen flere hundre tusen nordmenn til sine houseparties og rallies. Bildet er fra et «middels stort» houseparty i Trønderlag i 1936. Foto: Fra boken

Religiøse vekkelsesmøter kan være litt av en opplevelse. Predikanter med svetteperler i pannen og mørke fuktringer på skjorten har en egen evne til å få forsamlingslokalene til å dirre. Til tross for at seansene som oftest følger en nøye utarbeidet regi, kan energien som strømmer gjennom lokalene virke utemmet og eruptiv. Men ikke alle sverger til den svette varianten: I mellomkrigstiden tok Oxfordbevegelsen Norge med storm, noe Helje Kringlebotn Sødal beskriver i boken Norge i brann. Oxfordbevegelsen 1934–1940.

Møtene ble avholdt på høyfjellshoteller og kurbad med biskoper og skipsredere til stede. Samtidens munnhell om at bevegelsen representerte «frelsesarmeen for overklassen», kan delvis forklare suksessen. Her hadde man nemlig funnet frem til en ventil for religiøs inderlighet på innsiden av det borgerlige.

 

Annonse