Annonse
12:56 - 06. juni 2013

Alfabet for underklassen

Når Stockholms forsteder brenner, blir det enda viktigere å lytte til de politiske uttrykkene som ikke er taktiske og balanserte.

23. mai: Når ungdom tar bilder av brennende biler i bydelen Husby i Stockholm, fremstår de litterære påminnelsene om samfunnets vedvarende klassedeling som desto mer akutte. Foto: NTB Scanpix
Annonse

Alkoholikerne finnes. Antabusen og anstendigheten finnes. Barna og fattigdommen og forstedene finnes. Innvandrerne finnes. Overgrepene og utbyttingen og Yarden finnes. Gjennom ordene kommer verden til syne. I den svenske forfatteren Kristian Lundbergs seneste roman, En hemstad, forstår vi at det å feste urettferdigheten i diktning er å vinne tilbake kontrollen: Med det litterære språket kan forfatteren hevde retten til sin egen lidelse og til å reise seg. Som hos Aristoteles, hvor menneskene blir politiske idet de former lydene i halsen til ord på agoraen, gjør Lundbergs usynlige mennesker ordene til sine egne, lar dem betegne og bestemme seg selv.

Yarden (2009), en fortelling om livet og arbeidet på havnen i Malmö, ble gjennombruddet for Lundberg, som vokste opp i en fattig familie og fikk diagnosen alkoholdemens tidlig i tyveårene. Sammen med blant andre Johan Jönson og Jenny Wrangborg har han bidratt til å blåse liv i den svenske arbeiderlitteraturen. Under Fredrik Reinfeldts blå regjering har arbeidslivet hardnet til og forskjellene vokst. Og når Husby utenfor Stockholm bare for få uker siden ble åsted for opprør som bringer tankene til Paris’ banlieuer i 2005 så vel som til London i 2011, fremstår de litterære påminnelsene om samfunnets vedvarende klassedeling som desto mer akutte.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse