Annonse
12:53 - 27. september 2013

Alene, hver dag

Hanne Ørstavik rører smertefullt ved den største frykten: Kan vi noen gang kjenne et annet menneske, virkelig kjenne det?

Vanskelig: Hanne Ørstavik trekker sin vanskelige tenkning om menneskenes egentlige muligheter til å kjenne hverandre ut i et åpnere landskap. Foto: Linda Bournane Engelberth
Annonse

«Vil du møte meg» – slik åpner Hanne Ørstaviks nye roman, med et spørsmål uten spørsmålstegn. Her trekker hun sin vanskelige tenkning om menneskenes egentlige muligheter til å kjenne hverandre ut i et åpnere landskap. De to foregående romanene, 48 Rue Defacqz (2009) og Hyenene (2011), intensiverte forfatterskapets stadige og fortvilt nysgjerrige dveling ved vår grunnleggende avsondrethet, og med Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux føres undersøkelsene sammen i én litterær situasjon: Forholdet mellom fortelleren Ruth som er billedkunstner og kunsthistorikeren Johannes.

Vil du møte meg? Kan vi i det hele tatt møtes? Med romanpersoner som Vibeke i Kjærlighet (1997) og Solveig i Uke 43 (2002) gikk Ørstavik langt i å antyde at dette ikke har noe med vilje å gjøre, at ordet «vil» på en måte er altfor optimistisk. Ved å omsette erfaring i et uhyre taktilt språk, med malende og skremmende beskrivelser av menneskenes indre landskap, er tekstene i stadig sterkere grad blitt til smertefulle påminnelser om det vi aldri kan forstå om hverandre.

Årets roman følger to spor. Den ene delen av fortellingen dreier seg om hvordan Ruth og Johannes møtes, nærmer seg hverandre og blir kjærester. Flettet inn i dette forløpet ser vi Ruth idet hun ankommer Bordeaux for å lage en utstilling, vi forstår at omtrent et år er gått siden de to innledet et forhold. Der den første delen altså strekker seg utover i tid, utspiller beskrivelsen av oppholdet i den franske byen seg i løpet av én fortettet ettermiddag og kveld. Ruth venter på Johannes, men er ikke sikker på at han vil komme, hun tenker på performance-installasjonen hun planlegger i kunsthallen, og hun møter Abel (som er en kvinne), datteren hennes Lily og Ralf, Lilys kjæreste.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse