Annonse
04:55 - 22. mars 2013

Å lese seg nedover

Samtidig som Kultur­departementet skriver ny boklov, fylles bestselgerlistene av oversatte underholdnings­romaner. Gjør forlagene seg fortjent til vår tillit?

Hermer: De store forlagene hevder boklov må til for å trygge norsk litteratur. Holder argumentet når kulturbærerne selv hermer de kommersielle forlagenes suksesser med oversatt underholdningslitteratur i rosa løkkeskrift?
Annonse

KOMMENTAR

Høsten 2011 utlyste Gyldendal en redaktørstilling i avdelingen for oversatt litteratur. Av beskrivelsen fremgikk det at «kommersiell kvalitetslitteratur» tilhørte redaktørens ansvarsområde. En finurlig eufemisme for en type bøker – det gir ikke mening å kalle det en sjanger – som de senere årene har fått fotfeste på bestselgerlistene og på utstilling lengst fremme selv i de beste bokhandlene. Med duse omslag og titler som Orkideens hemmelighet og Blomstenes hemmelige språk gjengitt i liksomhåndskrift skal leserne begeistres: «Liker du Carlos Ruiz Zafóns bøker fra et gåtefullt Barcelona? Da vil du elske Elia Barcelós magiske fortelling Lange skygger

For fire år siden sammenlignet Cecilie Naper norske lesevaner under et delvis deregulert prisregime i 2007 med tilsvarende i 1993, da fastprisen fremdeles var intakt. («Fra mangfold til enfold», Nytt norsk tidsskrift ½009) Hun fant at «kvalitetslitteraturen» som dominerte 20 år tidligere – Wassmo, Hjorth, Allende, Vargas Llosa, Undset, Skram og Roy Jacobsen – nærmest var fordrevet fra topp-ti-listene i 2007. Tilbake sto først og fremst krim og Anne B. Ragdes popler. Etter at Naper publiserte sin sammenligning, har «kommersiell kvalitetslitteratur» endret landskapet ytterligere, og bakgrunnen synes å være strukturell. Forlag som står utenfor Forleggerforeningen, og dermed ikke er bundet av bransjeavtalens fastpris, har gjort stor suksess med å kle underholdningslitteratur i den tradisjonelle romanens gevanter. Hungrige har de kulturbærende forlagene fulgt etter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse