Annonse
05:10 - 04. januar 2013

Private krigshistorier

Norge trapper ned i Afghanistan. Forlagene trapper opp.

Krigsminner: 8000 norske soldater har vært i Afghanistan. Det blir det bøker av, trolig i lang tid fremover. Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret/Scanpix
Annonse

Krig og kjærlighet eller Exit Afghanistan. De to titlene var ytterpunktene blant fjorårets Afghanistan-bøker. Den ene privat og pompøs om hvordan offiseren Erik Elden balanserer krig ute og kjæresteforholdet hjemme. Den andre et ikke helt vellykket forsøk på å sortere akademisk kunnskap om hva den vestlige militæroperasjonen i Afghanistan har ført til etter 11 år.

Mellom ytterpunktene finner vi På våre vegne, der KrFs stortingskandidat Malin Stensønes har dybdeintervjuet en rekke Afghanistan-veteraner. Og ikke minst, i løpet av én uke i september kom to biografier om Trond Bolle, etterretningsoffiser og spesialsoldat, drept av en veibombe i Faryab-provinsen i 2010 og dekorert med Norge høyeste utmerkelse, Krigskorset, etter sin død.

Gyldendals detaljerte Bolle-biografi Krigshelten er skrevet av journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass. Enken Bjørg Gjestvang ville ikke være kilde i deres bok, hun skrev nemlig sin egen – Trond Bolle. Alles helt, min mann – i samarbeid med Jon Gangdal. Gyldendals bok handler mest om offiser Bolle og hans usedvanlige yrkeskarriere som spion og krigsaktør. Gangdal/Gjestvang har en dose av dette, men har med mer fra hjemmefronten, i ektefellens versjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse