Annonse
00:00 - 16. mars 2012

Verden av i går

Danmark: I de sterkeste romanene kan vi skue langt tilbake i fortiden og dypt inn i mennesket. Vibeke Grønfeldts Livliner er en slik roman.

Jysk melankoli: Mesterskapet i Vibeke Grønfeldts roman om bondesamfunnets avvikling ligger i skjæringspunktet mellom det enkelte menneskelivet og de omveltninger historien påtvinger oss alle. Foto: Sofie Amalie Klougart
Annonse

Tenk på årstallene som i parentes står oppført etter avdøde menneskers navn: Knut Hamsun (1859–1952) eller Hans-Georg Gadamer (1900–2002). Med en slik himmelvid avstand mellom de to årstallene, når de tilhører vidt forskjellige historiske epoker, når tidsperioden de omfatter inneholdt kriger og månelanding, teknologisk revolusjon og fullstendig omkalfatring av familie- og arbeidsliv, hva må ikke disse menneskene ha sett, opplevd og tenkt?

Og når mennesket hvis fødsels- og dødsår er angitt i parentes tilhører vår egen familie (min mormor for eksempel, født i 1912 og 72 år gammel da jeg ble født i 1984) – hva kan vi egentlig vite og forstå om deres liv? Hvordan skal jeg tenke om forandringen i bestemors tilværelse da bilen kom, eller hennes opplevelser av forelskelse og usikkerhet som tenåring på 1920-tallet?

Vi kommer for sent til verden til virkelig å kunne kjenne våre foreldre eller besteforeldre, og ikke minst til å forstå den større historiens innvirkning på dem: depresjon og tysk okkupasjon, drabantbyer og vietnamkrig, veien fra bondegården til forstaden.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse