09:31 - 05. juli 2012

Vatikanets hemmelige skatter

Nyhet fra den evige stad: En unik mulighet til å se dokumenter som ellers har vært skjult i Vatikanbibliotekets arkiver i mange hundre år.

Man trenger ikke å ha lest Dan Brown for å føle at det hviler en særegen aura over Vatikanbiblioteket. Det vet jeg, for jeg har ikke lest Dan Brown. Likevel har jeg kjent dette berømte bibliotekets aura fra det tidspunktet da pater Senner i dominikanerordenen for første gang tok meg med inn i det som ikke bare for konspirasjonsteoretikere, men også for enkelte av oss mer moderate paranoikere, er det mest fascinerende stedet i verden. Senere turte jeg nesten ikke å gå tilbake dit. Auraen var for kraftig.

De fleste kan ikke komme inn i Vatikanbiblioteket om de så har grenseløse mengder vilje og mot. Men siden 1881 har i det minste biblioteket vært åpent for forskere fra hele verden – uavhengig av hvilken religion de måtte bekjenne seg til. Det åpnes endog for kvasi-forskere som meg, slik at jeg håpefullt kan prøve meg i den stolte tradisjonen fra P.A. Munch, som i 1859 var en av de første ikke-katolikkene som fikk tilgang til biblioteket.

Men hva skal de gjøre, de som ikke er forskere, og samtidig hungrer etter å få se noe av Vatikanbibliotekets unike håndskriftsamling? Det hjelper dem ikke at det er fotoforbud for alle bibliotekets besøkende (det bidrar neppe til færre konspirasjonsteorier heller). Frem til 9. september i år har de en unik mulighet: På Kapitolmuseet i Roma, verdens eldste museum ment for allmennheten, beliggende på høyden som var det absolutte politiske sentrum i det antikke Roma, stilles det nemlig nå ut et større utvalg av Vatikanbibliotekets skatter. Man får adgang ved å kjøpe museets ordinære billett, den som også gjelder til den faste utstillingen, som hovedsakelig består av antikke skulpturer. Blant håndskriftene som er utstilt finnes blant annet brevet Mary Stuart skrev til paven samme dag som hennes dødsdom var blitt kunngjort, et brev fra Michelangelo, et referat fra rettssaken mot Giordano Bruno, rettsprotokollene mot Galileo Galiei, et brev fra Voltaire til paven, og et brev sendt av Abraham Lincoln.

Annonse