Annonse
13:18 - 13. desember 2012

Vann på mølla

Årets bokhandel 2012 er drevet av idealisme, men holder likevel hodet over vannet.

Årets bokhandel: Audiatur bokhandel i Moss. Foto: Audiatur
Annonse

Hvert år siden 2006 har Den norske forfatterforening kåret «Årets bokhandel», og i år gikk prisen til lille Audiatur bokhandel i Moss. Tidligere vinnere er blant annet Bislet Bok, Tronsmo og Perstølen Libris i Ål. Juryen skriver i år at «den nordiske samtidslyrikkens hjerte banker hardt, engasjert og kunnskapsrikt, og befinner seg i Moss». Bokhandelen er størst på nett, men har også butikklokaler, lager og kontor i bydel Møllebyen, i et 600 kvadratmeter stort lokale i litteraturhuset og kunstnerkollektivet House of Foundation. Bokhandelen grodde først frem under poesifestivalen ved samme navn, i Bergen i 2007. I dag er det Martin Sørhaug og Stian Kristensen som drifter Audiatur.

– Vi startet helt tilfeldig, fordi vi under festivalen hadde tatt inn en del bøker som vi ikke fikk solgt. Vi opprettet nettbutikk for å selge av det lageret som var igjen. Det var fristende å starte en egen bokhandel, og jeg hadde erfaring med å jobbe i bransjen. Kristensen hadde den digitale kompetansen, sier Sørhaug.

Så var Audiatur født. Nettbokhandelen har et unikt utvalg og har fra begynnelsen av satset på samtidspoesi, tidsskrifter og små publikasjoner. En egen redaksjon er med på å forme utvalget, og består av medlemmer med tilknytning til Le monde diplomatique, Vagant og en rekke små forlag. De første årene eksisterte bokhandelen kun på nett, men i 2009 ble lagerkapasiteten sprengt, og Sørhaug fant lokaler i Møllebyen. I Henrich Gernes gate 12 har House of Foundation-kollektivet vokst fra tre til 30 aktører på tre år.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse