Annonse
13:47 - 13. september 2012

Væpnet med penn

Israelske Nir Baram forvalter familiens tunge politiske arv gjennom litteraturen.

Tung arv: Bestefedrene var sentrale israelske poltikere. Nir Barams romaner utfordrer landets Palestina-politikk. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Vi lurer på hvem de er. I boken Israelerne, som utgis denne uken, forsøker forsker Hanne Eggen Røislien å gi svar. Samtidig utkommer en av Israels nye litterære og politiske forfattere for første gang på norsk. På bordet mellom oss i Gyldendals kantine ligger Nir Barams Gode mennesker.

 

En ny identitet. Forfatteren er oppvokst i Jerusalem, som sønn og barnebarn av arbeiderparti-ministere. I sin åpningstale på den internasjonale forfatterfestivalen i Jerusalem i 2010 tok han opp Israels umenneskelige behandling av palestinere og hevdet at det ikke er mulig å diskutere israelsk litteratur uten å se den samfunnsmessige konteksten den er oppstått i. Barams ord vekket harme, og siden den gang har alle taler som gis under festivalen blitt forhåndslest av festivalens ledelse.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse