15:48 - 14. juni 2012

Tegnernes tegner

Ingen annen serieskaper har tegnet så lite med så stor betydning som Joost Swarte.

Ren linje: Joost Swarte, som besøkte Oslo Comic Expo forrige helg, skapte uttrykket «den rene linje». Han har inspirert blant annet Chris Ware, Art Spiegelman og Jason. Foto fra albumet

Nederlenderen Joost Swarte personifiserer overgangen mellom gammel og ny tid i tegneseriene. Med sin rene strek viser han tilbake til Hergés Tintin, samtidig som han formulerer en stilistisk fornyelse.

Stilen er stram og motivene umiddelbart klare, men komposisjonen er kompleks, tegning og typografi føres sammen, og psykologien under den disiplinerte overflaten tydeliggjøres. Chris Ware, Art Spiegelman og Jason er blant de som har latt seg begeistre og inspirere av Swartes strek. Andre nordmenn under påvirkning er Lars Fiske, Bendik Kaltenborn og Knut Nærum. Sistnevnte har ikke bare tatt til seg stilen, men også nederlenderens komiske sensibilitet.

Samleboken Nesten alt holder hva tittelen lover, selv om den er under 150 sider. 64-åringen Swartes tegneserieproduksjon er like begrenset som den er kresen og epokegjørende. Derfor er boken et så godt som samlet verk av tegneserier gjennom 40 år.

Annonse