13:41 - 13. desember 2012

Sannheten inni løgnen

Lotta Elstad skriver om Julian Assange uten heltefakter, og rykker i forholdet mellom lesere og media.

Nærmere lekkasjens utspring: Lotta Elstad har laget en skjønnlitterær versjon av virkelighetens mange versjoner av Assange-saken. Arkivfoto: Manifest forlag

Da Julian Assange begynte å svømme i internetts vollgraver som 16-åring, fikk den unge hackeren tilnavnet Mendax – fra det latinske splendide mendax som betyr «nobelt uærlig». Så kom anklagen om sjofel uærlighet da to svenske kvinners opplevelser med Wikileaks-gründeren utviklet seg til en voldtektstiltale.

Den siste delen av historien er blitt til litteratur i form av Lotta Elstads roman Ettromsleiligheten. Basert på lekkede avhørsreferater og et antall bøker, logger, blogger og artikler har Elstad laget en skjønnlitterær versjon av virkelighetens mange versjoner av saken. «Jeg ble mest interessert i min egen tolkning av slike dokumenter», har forfatteren sagt til Aftenposten: «Jeg opplevde råmaterialet som stor prosa med mye ironi, komikk, tragedie og misforståelser.»

Og det er først og fremst dette Ettromsleiligheten er, spennende råmateriale overlatt -og oversatt – til egen tolkning. Elstad bruker de muntlige nyansene i språket effektivt når hun lager romankarakterer av individer som i medias hender er blitt til forbokstaver (Miss W og Miss A) eller enigmatiske symboler (Assange). I hackerens tankereferater blander hun for eksempel popkulturelle, datatekniske og bibelske referanser på en måte som får frem den statusen dagens hacker-aktivister både høster og ønsker å projisere.

Annonse