Annonse
10:47 - 10. mai 2012

På alvorets terskel

Geir Nummedal har skrevet en upretensiøs roman om studenttilværelse, selvmord og en ung manns unnfallenhet.

Debutant: Geir Nummedal demonterer og krysskobler fortellingen med fintfølende rytmikk. Foto: Teemu Päivärinne
Annonse

Fredrik er død. Han har tatt sitt eget liv i stuen til en kompis. Ingen vet riktig hvorfor. Gåten omkring selvmordet utgjør navet for Geir Nummedals første bok, Hun er der hele tiden. Vi møter hovedpersonen Axel på vei til Fredriks begravelse. Han løper ut i et gatekryss på rødt lys og trekker med seg en fremmed jente. Selv om han egentlig er uskyldig, kjenner Axel på delaktigheten i trafikkulykken som følger – den gir ikke slipp på ham, den er der hele tiden – og han oppsøker til slutt jenta på sykehuset. Vi får servert en rekke tilbakeskuende sveip over Oslo by – litteraturstudentliv på Blindern, nyforelskelse på Huk, soveposesex på hyttetur og jukeboxmoro på Teddy’s Softbar.

 

Friksjon. Så står plutselig hovedpersonen med selvmord og trafikkulykke opp til knærne, og tilværelsen får med ett mer friksjon. Romanen tematiserer hovedpersonens unnfallenhet i møte med alvoret. I tillegg har kjæresten Maren, med sin forlokkende hestehale og gryende suksess innen fotokunsten, tiltagende dominerende tendenser. Krangling, sjalusi og taskenspill vitner om et vindskjeivt forhold på vei til å gå i vasken:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse