Annonse
22:35 - 08. november 2012

Overveldende ingeniørkunst

Chris Wares oppfølger til Jimmy Corrigan er ingen bok, men et helt bibliotek.

Fjorten bøker i ett: Å lese Building Stories er som å sitte med Taj Mahal i lego uten monteringsanvisning: Hva skal man lese først?
Annonse

Tolv år har det tatt Chris Ware å fullføre oppfølgeren til Jimmy Corrigan, tegneserieromanen som i en rekke sammenhenger er kåret til tidenes beste tegneserie. I mellomtiden har han utgitt flere bind av ACME Novelty Library, som samler ulike, pågående prosjekter. Building Stories er et helt bibliotek i seg selv, en e-bokens antitese som hyller papirets kunstneriske og taktile kvaliteter.

 

Joyce og Duchamps. Det sier noe om Wares posisjon og utgivelsens betydning når det internasjonale bransjetidsskriftet The Comics Journal publiserer en egen seksjon med essay om verket. Kritikere, kunsthistorikere og andre akademikere trekker linjer til personbeskrivelsene i James Joyces Ulysses, Marcel Duchamps koffert med kunstverk i miniatyr (Boîte-en-valise) og til gamle avistegneserier – og argumenterer for at Ware har laget et «tegneseriekunstens miniatyrtempel».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse