Annonse

Annonse

22:35 - 08. november 2012

Overveldende ingeniørkunst

Chris Wares oppfølger til Jimmy Corrigan er ingen bok, men et helt bibliotek.

Fjorten bøker i ett: Å lese Building Stories er som å sitte med Taj Mahal i lego uten monteringsanvisning: Hva skal man lese først?

Tolv år har det tatt Chris Ware å fullføre oppfølgeren til Jimmy Corrigan, tegneserieromanen som i en rekke sammenhenger er kåret til tidenes beste tegneserie. I mellomtiden har han utgitt flere bind av ACME Novelty Library, som samler ulike, pågående prosjekter. Building Stories er et helt bibliotek i seg selv, en e-bokens antitese som hyller papirets kunstneriske og taktile kvaliteter.

 

Joyce og Duchamps. Det sier noe om Wares posisjon og utgivelsens betydning når det internasjonale bransjetidsskriftet The Comics Journal publiserer en egen seksjon med essay om verket. Kritikere, kunsthistorikere og andre akademikere trekker linjer til personbeskrivelsene i James Joyces Ulysses, Marcel Duchamps koffert med kunstverk i miniatyr (Boîte-en-valise) og til gamle avistegneserier – og argumenterer for at Ware har laget et «tegneseriekunstens miniatyrtempel».

Min første assosiasjon er mer jordnær: Det er som å åpne en pakke og få noe man faktisk trenger – uten å ha visst det selv. Building Stories er nemlig ikke noen bok, men en stor eske med bøker, magasiner, hefter og avis. I alt 14 stk. tegneserier. Chris Ware har alltid kjælt med designet og utstyret, men dette er så lekkert og mangfoldig at det overgår enhver rimelig forventning.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse