Annonse
13:58 - 29. november 2012

Omsorgsfulle noveller

Line Berg portretterer mennesker i utsatte situasjoner.

Fomlende stemmer: Line Berg viser en ydmyk nysgjerrighet overfor de mer vaklevorne av oss. Foto: Rolf M. Aagaard/Kolon
Annonse

Line Bergs andre novellesamling Skrottene er befolket av en serie hjelpetrengende mennesker. Vi møter moren som får pedofilparanoia når hun mister guttungen av syne på lekeplassen; psykisk utviklingshemmede Tonje som i lykkerus får velge seg en hel neve med prinsesseklistremerker; og ikke minst den pensjonerte kunsthistorikeren Målfrid som forsøker å gjøre sitt fornødne uten rådslagning fra hjemmehjelpen.

Berg utforsker en rekke uventede innganger til hvordan både privat og institusjonalisert omsorg bedrives og forstås – og tidvis også misforstås. I tillegg viser tekstene en tilbakevendende nysgjerrighet på tomrommene som oppstår oss mennesker imellom, øyeblikkene hvor det plutselig skurrer:


Tonje ser ikke opp, hun har falt til ro med klistremerkene hun har i hånden, det er vel tjue ark mellom de tjukke fingrene hennes, fingrene som hver kveld ligger i mine når vi sier god natt, uten at jeg aner hva det betyr for henne, disse kjærtegnene mellom oss.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse