Annonse
21:17 - 09. februar 2012

Obamas læreår

Ekteparet Obama ante lite om oppgavene som ventet dem i 2008. En ny bok viser at de står bedre rustet foran høstens valg.

Uforberedt: The Obamas forteller om et kraft-ektepar som ble overrasket av Washington-politikken, der idealisme og ønsket om å samle alle parter ble møtt av en nærmest ubevegelig realpolitikk.  Foto: Pete Souza / Det hvite hus
Annonse

Etter mellomvalgene i 2010, da demokratene led voldsomme tap og mistet kontrollen over representantenes hus, henvendte Barack Obama seg til eksperter utenfor egen administrasjon. I flere lunsjmøter spurte han kommentatorer, republikanere og strateger om hva som hadde gått galt: Hvorfor forstod ikke velgerne verdien av den vedtatte helsereformen, redningspakken for økonomien, den vellykkede overtakelsen av bilindustrien i Detroit og de nye reguleringstiltakene for finansnæringen?

Spørsmålene Obama stilte, og det katastrofale valget som sådan, var tydelige symptomer på den uerfarne presidentens alvorlige svakheter som politiker: For det første hadde han så sterk tro på egne evner til å sammenføre egenrådige og motstridende posisjoner at han hadde fylt vestfløyen med sterke personligheter som Rahm Emanuel (machiavellisk stabssjef), David Axelrod (ideolog og nær rådgiver) og Larry Summers (tidligere finansminister under Clinton). For det andre var han overbevist om at han selv visste hva som var best for det amerikanske folket, og at han var hevet over å måtte «selge» sine politiske tiltak til velgerne.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse