Annonse
22:38 - 23. februar 2012

Norman Mailer på stigende rus

Norman Mailers brukte sitt litterære ego som et speil for det motkulturelle sekstitallets romantiske selvovervurdering.

Annonse

Lasse Midttun, Morgenbladets utmerkede journalist og kritiker, beskrev i en anmeldelse i Morgenbladet 17. februar hvordan han likte Norman Mailers Nattens armeer (1968) og samtidig sterkt mislikte bokens hovedperson. Vedrørende en dypt personfokusert bok som dette skulle en slik litteraturkritisk linedans nesten være umulig, men enda underligere synes vi det er at det faktisk går an å mislike Mailer slik han opptrer i boken. Visst var Mailer kjent for sitt store ego, men her bruker han det mest til å gjøre narr av seg selv, slik at hovedbegivenheten – protestmarsjen mot Pentagon i oktober 1967 – etter hvert overskygger hans for øvrig stort sett sjarmerende selvforherligelse. Bokens overveldende humor og selvironiske liksom-pompøse tone synes å ha unnsluppet Midttun, og også hvordan Mailer bruker dette til å si noe om hva det amerikanske motkulturelle sekstitallet var – dets selvforherligelse og romantiske selvovervurdering så vel som dets sunne opposisjonelle energi.

 

Mailer kalte seg venstrekonservativ, en term som mer var ment å maksimere uberegnelighet enn å antyde moderate mellomstandpunkter. Han var livredd for at venstresiden skulle bli som motstanderne: automatisert i sine holdninger, engstelig i sin tenkning, mindre opptatt av egen følsomhet enn av politiske doktriner.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse