Annonse

Annonse

22:07 - 29. mars 2012

Nederlagenes arena

Høyrepopulismen har vokst konstant i 30 år. Hva skal venstresiden finne på?

Populist: Geert Wilders, lederen i det nederlandske høyrepopulistiske Partiet for frihet, har gjort seg bemerket gjennom sin islamkritiske retorikk. Foto: Scanpix

Ketil Raknes’ bok Høyrepopulismens hemmeligheter bygger på to søyler: Den ene er hvordan høyrepopulismen fremtrer og utvikler seg i forskjellige land, den andre er beskrivelsen av forskjellige strategier i motstanden. Men man skal ikke se for seg en bok hvor disse to gruppene står og skriker til hverandre formidlet av en forfjamset referent. Raknes har valgt en annen innfallsvinkel: å snakke med nøytrale forskere, analytiske mediefolk og politikere som er engasjerte, men ikke emosjonelle.

Emosjonelle? Ja, for høyrepopulismen har en egen evne til å få sine motstandere til å ta av retorisk, riktignok i varierende grad.

 

Mot sin hensikt. Mens vi her i Norge med en viss grad av forsiktighet diskuterer spørsmålet om høyrepopulismen kan kobles til hendelsene 22. juli, siterer Raknes danske Carsten Jensen på at han hører Anders Behring Breivik hver dag fra Folketingets talerstol, altså at Dansk Folkeparti og ABB er to alen av akkurat samme stykke. Mens det i Sverige er helt normalt å nekte ethvert samkvem med høyrepopulister, og sammenligninger mellom innvandringskritikere og folkemordere kommer tett som hagl.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse