Annonse
19:55 - 16. februar 2012

Militant protestantisme?

Ny bok om Baader-Meinhof kaster nytt lys over DDRs rolle som aktiv støttespiller for Røde Armé Fraksjon.

Tysk terror: Austs bok kaster mer lys over motsetningene mellom Ulrike Meinhof og Andreas Baader. Foto: Scanpix
Annonse

Stefan Aust, var i en årrekke redaktør av Der Spiegel. Hans bok om Baader-Meinhof kom første gang i 1985 med nye forøkede utgaver i 1997 og 2008 – det er denne siste versjonen, forkortet av forfatteren, som nå er oversatt til norsk. Aust var også med på å skrive manuskriptet til filmen Der Baader-Meinhof Komplex fra 2008.

På 1960-tallet arbeidet Aust i tidsskriftet «konkret», der Ulrike Meinhof var stjernespaltist og gift med redaktøren Klaus Rainer Röhl fram til 1968. Da Meinhof sammen med blant annet Andreas Baader, Gudrun Ensslin og Jan-Carl Raspe, var på treningsleier i Jordan i 1970, gjemte hun sine tvillingdøtre på Sicilia så eksmannen ikke skulle få tak i dem. Meinhof hadde brutt med Röhl og «konkret», og nektet ham kontakt med døtrene. Planen var at småjentene skulle plasseres i en palestinsk institusjon for foreldreløse barn. Aust, som var en venn av Röhl fikk høre hvor døtrene var, dro til Italia og brakte døtrene til faren.

Andreas Baader og Horst Mahler (nå kjent for nynazistiske holdninger og for å fornekte det tredje rikets forsøk på å utrydde jødene i Europa) fikk greie på hvem som hadde hentet barna og dro til Hamburg for å likvidere Aust. Han ble advart i siste liten og kom seg ut en bakdør. Det er altså ikke en blott og bar nøytral betrakter som har skrevet denne boken.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse