Annonse
14:22 - 06. desember 2012

Merzwelt

De desperate pust fra Europa som Norge fikk tilført fra mellomkrigstidens flyktninger satte få spor etter seg. Hvorfor?

Kaffebesøk: Kurt Schwitters’ kaffe­slaberas hos Munch ble kortvarig. Fra Lars Fiskes Herr Merz
Annonse

Lars Fiskes nye tegneseriebok Herr Merz (No Comprendo Press) er historien om den sentrale europeiske mellomkrigskunstneren Kurt Schwitters, som opererte på sidelinjen av dadaistene, konstruktivistene og futuristene med sitt eget altomfattende kunstbegrep og personlige alias, Merz. Men det er også historien om Schwitters mange opphold i Norge, først som turist, deretter som flyktning.

– Schwitters siteres innledningsvis på at Merz betyr å skape relasjoner mellom alt som finnes i verden. I hvor stor grad skapte Schwitters opphold i Norge relasjoner mellom norsk kulturliv og den store verden?

– I forsvinnende liten grad. Og det var lenge et ubehandlet emne også i litteraturen om Schwitters. Det ble ikke skrevet om etter at man gjenoppdaget Schwitters fra 1950-tallet av. Det er mulig at man syntes det ble for provinsielt? Det er egentlig litt mystisk at Merz-bygget på Hjertøya har fått stå og forfalle frem til nå. Det er de eneste eksisterende restene av et konstruktivistisk Merz-bygg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.