Annonse
15:47 - 06. januar 2012

Mektige besvergelser

Linda Boström Knausgård maner frem angst, fødsel, samliv og død i en malstrøm av ujevne, men på sitt beste svært intense korttekster.

Sterke svingninger: Det er de store følelsene som interesserer Linda Boström Knausgård i Grand Mal. Men det hadde ikke fungert om det ikke var satt opp mot en helt konkret og hverdagslig ramme. Foto: Arvida Byström
Annonse

Linda Boström Knausgårds første novellesamling Grand Mal starter usedvanlig sterkt. Åpningsnovellen – om det er rett betegnelse på disse korte skissene – er fortalt av en kvinnestemme som lar blikket sveipe over mann og barn ved frokostbordet, samtidig som hun intenst ber et ikke navngitt «Du»: «Du ska låta oss vara. Du behöver inte oss som vi behöver varandra». Nærmest som en ofring legger hun nærbildet av familien frem for en mektig kraft man tilsynelatende ikke kan gjøre annet med enn å be om nåde.

At du-et ikke defineres klart tilfører den desperate, men også vakre frokostscenen en viss mystikk. At fortelleren sier hun har det vanskelig med sin «tro» antyder at besvergelsen kan leses som en bønn til en Gud. Leseren eller en konkret person kunne også være «du». En tolkning er likevel mer sannsynlig. Det snakkes direkte til et mørke, et som allerede truer med å skygge for det eldste barnets tilværelse, og denne mørke tilstedeværelsen fremstår som en personifikasjon av den klassiske angstens eller depresjonens dunkle figur.

Det fascinerende her er hvor godt det som lett kan forstås som en terapeutisk strategi – man synes nesten man hører en psykologs råd: tenk deg sykdommen som en størrelse utenfor deg selv – også fungerer som litterært grep. Angsten plasseres utenfor, som en guddom å frykte og be om nåde, samtidig som det er så altfor klart at mørket er så uløselig knyttet til den som snakker at det også er seg selv hun ber til. Berøringspunkter mellom religion og terapi kommer til syne i den besvergende tonen, som likner en bønn. Med sin kombinasjon av følelsesintens tiltale og litterær fortetning blir «Önskan» med sine tre sider bestående av korte, konkrete setninger en av de sterkeste tekstene om depresjonens virkning på en familie jeg har lest.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse