Annonse
18:14 - 09. februar 2012

Matmakten midt imot

Espen Løkeland-Stai og Svenn Arne Lie nekter å føre matdebatt på bøllenes premisser.

Annonse

Det er ikke engang mulig å starte samtalen om verdens matvaresituasjon uten uenighet. For enkelte er grunnforutsetningen at det er for lite mat i verden, og vi må produsere mer. For andre er dette bare tøv, det er mer enn nok mat i verden, vi må bare distribuere den til de som trenger maten og nå ikke får.

Situasjonen burde absolutt gi opphav til en litteratur, og den er i ferd med å komme. Med Mat er makt satte Kaare Bilden i fjor landbruksspørsmål under debatt på en dypt personlig måte, knyttet til hans egen mulige fremtid som bonde og hans reiser og samtaler med de afrikanske bøndene mange insisterer på å ha i tankene, men som få faktisk lytter til. Nå er forfatterduoen Espen Løkeland-Stai og Svenn Arne Lie ute med debattboken En nasjon av kjøtthuer med undertittelen «Ni myter og en løgn om norsk landbrukspolitikk».

Bokens retoriske utgangspunkt er at definisjonsmakten i norsk landbruksdebatt deles mellom en høyreside som insisterer på at late bønder tar seg altfor godt betalt, og en fløy rundt Senterpartiet og landbruksmyndighetene som mener at de gjør alt som er mulig for å opprettholde norsk landbruk på nåværende nivå. Løkeland-Stai og Lies ærend er å vise at begge gruppene hevder mye som er feil og enda mer som er tvilsomt.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse