Annonse
14:02 - 29. november 2012

Lyrikkens nye selvtillit

Unge, norske poeter hever røsten. Ekspansjon og vitalisme er dagens stikkord.

Vil åpne diktet: – Kunst og poesi er en like naturlig del av livene våre som sport er, sier Aina Villanger. Under åpningen av Gasspedal Animert leser hun med sterk tilstedeværelse. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Den mumlende poeten er en stereotyp, kanskje til og med en fordom, som vi alle kjenner igjen: Korte, introverte tekster fremført med blikket låst på arket.

På Grafill, under åpningen av utstillingen Gasspedal Animert en novemberkveld, er det lite som minner om mumling. Aina Villanger og Sigurd Tenningen leser, med sterk tilstedeværelse og stor underholdningsverdi. Forlaget Gasspedals poesifilmer er bare et eksempel på de mange nye eksperimentene innen norsk lyrikk.

Hos unge norske poeter som Erlend O. Nødtvedt fra Bergen, Villanger fra Porsgrunn, Rebecca Kjelland fra Eidsvoll og Morten Langeland fra Kristiansand finnes mye vilje. De skriver på dialekt, utforsker langdiktet, fanger inn ekspansive temaer og er utadvendte, nesten skuespilleraktige, i fremførelsen. Har norsk poesi fått større selvtillit?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse