Annonse
22:15 - 02. februar 2012

Logos og kaos

Når Stig Sæterbakken nå har gått ut av tiden, må alle norske forfattere og kritikere skjerpe seg, om det kollektive nivåfallet ikke skal bli for påtagelig. Det må gå en liten Sæterbakken-ild i hver og én av oss.

Nært samarbeid: «Souvenir», kulltegning av Sverre Malling, 2011. Stig Sæterbakken arbeidet tett med kunstneren Sverre Malling. Under Mallings første separatutstilling på Lillehammer Kunstmuseum opptrådde Sæterbakkens litterære alter ego Sauermugg med en egen performance.
Annonse

Åpner man en hvilken som helst bok av Stig Sæterbakken, vil man finne at motstridende prinsipper hele tiden stilles ansikt til ansikt: det gode og det onde, det formfullendte og det formløse, subtilitet og vulgaritet, nennsomhet og oppfarenhet, resignasjon og raseri. Perfeksjonisten og den skjødesløse veksler på å føre pennen. Logos og kaos kjemper om rollen som Altets prinsipp.

En Sæterbakken-roman er like innforlivet med den distingverte europeiske tradisjonen som preget av sympati for en mer folkelig amerikansk fortelleholdning. Ofte uttrykkes begeistring, deretter straks mismot. Glede, så fortvilelse. Som om verket drives fremover av en positiv og en negativ forfatter-demiurg, likeverdige men vekslende, ingenlunde i balanse, men kampen mellom dem heller aldri avgjort: drømmen om en verden i ro, driften mot oppløsning av det hele.

 

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.