Annonse
22:40 - 13. september 2012

Kongen av ensomhet

En liten bok om sinne, fra Lars Ove Seljestad.

Troverdig sint: Lars Ove Seljestad evner å skrive reflektert om unge sinte menn. Foto: Øygarden
Annonse

Lest forfra ser Lars Ove Seljestads nye roman ut som en oppvekstskildring med tragisk tilsnitt. Lest fra midten: som en besk kritikk av klam sorghåndtering under velmenende begreper som «krisepsykiatri». Lest bakfra: som en roman om sinte unge menn og hvor de får sitt sinne fra.

På bare 140 sider forteller Isberg om en ung gutt som mister foreldrene i et ras. Det ytre raset er mindre viktig enn det indre i denne korte romanen, på grensen til en lang novelle, som i et omsvøpsløst direkte språk forteller om én manns sorg. Samtidig settes et bastant skille mellom den ene rammede og kollektivet utenfor. Dermed er det antagelig uunngåelig at den lille fortellingen i disse tider også vil bli lest i en nasjonal ramme: som en bok om den harde, fryktede og ødeleggende sorgen den ene berørte sitter igjen med, mens resten av samfunnet etter å ha dvelt ved tragedien en liten stund, går videre, i tafatte forsøk på å fylle sine nye roller som trøstere og støttespillere.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse