Annonse
23:10 - 15. november 2012

Katalogisk brist

Kanskje kom vi i iveren etter å storme barrikadene mellom høyt og lavt, i skade for å snuble i et langt mer skrøpelig gjerde: det som skulle skille «viktig» fra «uviktig».

Kulturhistorie? Malebøker, nå katalogisert av Einar Økland.
Annonse

Evig allsidige og produktive Einar Økland er i disse dager aktuell med nok en bok. Et nær tohundre siders praktverk om … norske malebøkers historie. «Å studere malebøker historisk kan jamførast med å studere brukt tyggegummi historisk», slår han fast i første kapittel («Kva er vel ein malebok?»). Muligens mer presist uttrykt enn tiltenkt.

Boken er et resultat av 40 års nitid samling og katalogisering av norske malebøker for barn, rikt illustrert fra egen samling. Særlig faksimilene av sider ukjente barn selv har fargelagt har en underlig, nostalgisk og spøkelsesaktig appell som er både estetisk og nostalgisk tilfredsstillende.

Rent personlig har jeg lyst til å like en bok som dette, kanskje grunnet min egen fascinasjon for diverse knappenålssmale kunstneriske uttrykk, som muslimsk gangsterrap fra den amerikanske Midtvesten. Men allikevel kommer jeg ikke forbi spørsmålet: Trenger vi virkelig denne praktboken, dette pionérarbeidet?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.