Annonse
14:18 - 15. november 2012

Kall meg Bilal

Italiensk gravejournalist vil gi de papirløse et navn.

Gravejournalist: Fabrizio Gatti.
Annonse

«You can call me Al,» sang Paul Simon. Fabrizio Gatti kan du kalle for Bilal. Det er også tittelen på dokumentarboken om papirløse immigranter som den italienske gravejournalisten denne uken lanserte i norsk utgave. Det var også dekknavnet han tok da han hev seg i sjøen for å bli plukket opp som papirløs flyktning utenfor øya Lampedusa. For ham var dette den eneste tilgjengelige journalistiske metoden for å kunne rapportere innenfor de italienske interneringsleirenes piggtrådgjerder.

– Såkalt wallraffing handler ofte om en hvit europeer som gir seg ut for å være en av «de andre»: Günter blir Ali, debattredaktøren tar på seg en niqab. En form for blackface, bokstavelig talt. Er den innebygde eksotismen med på å gjøre formen så populær?

– Jeg forstår spørsmålet. Samtidig mener jeg Günter Wallraff belyste situasjonen til gjestearbeidere på en måte ingen andre hadde gjort før ham. Selv har jeg i varierende grad benyttet meg av falsk identitet i de tilfellene hvor jeg utelukkende har kunnet få informasjon på den måten. Det mener jeg skiller seg fra den typen «undercover»-journalistikk som har blitt populær TV- underholdning, hvor man er fullstendig bundet til formen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.