Annonse
12:50 - 22. november 2012

Jo mere vi er sammen

Kaja Schjerven Mollerin leser for å komme hjem, men insisteringen på samhørighet og forsoning er ikke alltid like godt begrunnet.

Personlig poetikk: Kaja Schjerven Mollerin kombinerer en personlig tone med historisk kunnskap. Foto: Gyldendal Norsk Forlag
Annonse

Betydning er en tråd tvinnet sammen av utallige andre tråder. Slik kan man nøste i historien til koinonia, det greske ordet for fellesskap, som kan spores tilbake til Aristoteles’ politiske filosofi, men også er brukt i Det nye testamentet blant annet i beskrivelsen av påskemåltidet og nattverden. For Aristoteles ligger fellesskapet til grunn for statsdannelsen, mens den bibelske bruken av ordet legger vekt på samhørighet mellom enkeltmennesker.

Fellesskapsforståelsen i Kaja Schjerven Mollerins essaysamling Sammen, hver dag ligger nok nærmere den bibelske enn den aristoteliske – boken undersøker litteratur hvor mennesker gir, deler og deltar, litteratur som viser at livet i siste instans er sameksistens.  

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse