Annonse
14:27 - 07. desember 2012

Jakten på en umulig bok

Den store europeiske romanen: Kommer den fra øst, vest eller nord? Handler den om krigen, diktaturet eller kampen om kulturbystatus?

Annonse

– Hvis noen holder en hagle mot nakken min, sier Jan Kjærstad. – … og tvinger meg til å velge én roman fra den europeiske kulturkretsen, da sier jeg: Thomas Manns Doktor Faustus.

Forfatteren som selv har en roman med tittelen Kongen av Europa på rullebladet (boken skjuler en aldri så liten visjon om Europa, røper Kjærstad), har drøftet seg gjennom et tyvetalls titler, tykke og smale, fra kontinentets ulike avkroker. Så retter han en imaginær munning mot hodet og tvinger frem en avgjørelse.

Doktor Faustus beskriver nazismens fremvekst på en fascinerende måte, og er suggererende fortalt. I tillegg er det en storslått idéroman, om ideologi, om politikk, om kunst og musikk – om djevelakkorden i oss alle. Her finner du grunnlaget for hele smæla, så å si.  

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.