Annonse

Annonse

14:17 - 23. februar 2012

– Ingenting er hellig!

Tor Eystein Øverås om stormannsgale oversettere, lammende kritisk enighet, feilslått dyrking av litterære stemmer og misforstått respekt for holocaustbøker.

Utfordrer kritikerne: Litteraturkritiker Tor Eystein Øverås synes redaksjonene burde våge å utfordre sine egne husguder, lese dem på nytt og se om de står seg.

– Din nye bok heter I dette landskap. Hvordan ser du selv landskapsideen utfolde seg for deg og i boken?

– Tittelen stammer fra et essay Vagant i sin tid ba meg skrive om å plukke molter. Der reflekterer jeg over hvordan jeg tretti år gammel begynner å innse hvor sterke spor barndomslandskapet har satt i meg. Men også at dette nordlige landskapet følger breddegraden, ikke nasjonsgrensene, og at mine erfaringer slik har mer til felles med en fyr fra Skellefteå enn med en fra Toten. Det ble utgangspunktet for en reisebok jeg skrev fra en reise rundt Østersjøen: forsøke å forstå mitt eget landskap gjennom å kontrastere det mot nabolandskapene.

– Du hevder at det er bra å krangle om litteratur. Hvordan er en god litterær krangel?

– Når jeg merker at en bok blir mottatt med nærmest unison hyllest eller slakt, så blir jeg kontrær nesten på refleks. Jeg synes det er lammende med enighet om hva som er litterær kvalitet. Og jeg synes kritikere i større grad burde våge å utfordre bøker. Sannheten er at nitti prosent av det vi skriver er glemt om tre og et halvt år. Det skulle man ikke tro når man leser anmeldelser av nye romaner. Jeg synes også tidsskriftredaksjonene burde våge å utfordre sine egne husguder, lese dem på nytt og se om de står seg. Veldig mye av det litterære livet handler ikke om litteratur, men om nettverk. I nettverk er det vanskelig å utfordre det man er enige om, for da rakner jo nettverket. I en god litterær krangel er ingenting hellig. Ingenting!

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse