13:56 - 13. desember 2012

I disse høytider

Skribenter, poeter og teologer står side om side i et minneverdig streiftog gjennom bakgrunnen for den halvgale høytiden som nå er over oss.

Pieter Brueghels Babels tårn (1563)

Teologi er et tidsskrift i ett nummer, en merkverdig tildragelse som skjer for første og siste gang samtidig. Jeg vet ikke om det er tidsskriftets skyld, eller snarere det faktum at jeg lytter til Mayhems album De Mysteriis Dom Sathanas, men jeg innser plutselig til hvilken grad kristendommens fortellinger, skikkelser og etikk så avgjort preger også denne vår sekulære tid. Det hender at jeg av og til glemmer den, kristendommen. Men så ligger den der likevel – i bøkene og sangene; i verdigrunnlaget og politikken – liksom halvt i skjul, tidvis oppned, men like fullt tilstede. Kanskje er det derfor Mazdak Shafieian og Jørn H. Sværen velger å bringe denne påskegule samlingen til torgs?

 

Å dø døden. Etter et nærmest komisk fåmælt forord, ikler de to redaktørene seg en slags kamuflasje og legger seg i skjul blant tekstene. I løpet av lesningen kan vi skimte dem gjennom utvalgets vakre stringens og komposisjon, papirets tykkelse og farge, gjennom typografien og tidsskriftets generelt sjenerøse utforming.

Annonse