Annonse

Annonse

15:26 - 26. april 2012

Helt vanlig ondskap

Hemmelige lydopptak av tyske soldater viser hvordan psykisk normale mennesker blir villige til å utføre de verste grusomheter.

Krigens grammatikk: De tyske troppene begikk ikke krigsforbrytelser fordi de var nazister. Fra deres perspektiv var andre verdenskrig som enhver annen krig, ifølge forskerne bak boken Soldater. Bilde fra boken

– SS inviterte til jødeskyting. Hele troppen dro dit med gevær og […] plaffet ned sammen. Alle kunne få velge ut den de ville. Det var sånne […] fra SS, som naturligvis kommer til å hevne seg bittert.
– Det var altså som på en drivjakt, hva?
– Ja, ja.

 

Det var i det britiske nasjonalarkivet i 2001 at den tyske historikeren Sönke Neitzel snublet over sensasjonen: 150 000 sider med utskrifter fra hemmelige avlyttinger av samtaler mellom tyske soldater i britisk fangenskap. Kort tid etter fant han et tilsvarende materiale i National Archives i Washington. Nå utkommer boken Soldater, der han sammen med sosialpsykologen Harald Welser analyserer samtalene, og gir oss nytt bilde av hvordan de tyske soldatene opplevde krigen der og da, hva de tenkte og hvorfor de kriget.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.