Annonse
15:26 - 26. april 2012

Helt vanlig ondskap

Hemmelige lydopptak av tyske soldater viser hvordan psykisk normale mennesker blir villige til å utføre de verste grusomheter.

Krigens grammatikk: De tyske troppene begikk ikke krigsforbrytelser fordi de var nazister. Fra deres perspektiv var andre verdenskrig som enhver annen krig, ifølge forskerne bak boken Soldater. Bilde fra boken
Annonse

– SS inviterte til jødeskyting. Hele troppen dro dit med gevær og […] plaffet ned sammen. Alle kunne få velge ut den de ville. Det var sånne […] fra SS, som naturligvis kommer til å hevne seg bittert.
– Det var altså som på en drivjakt, hva?
– Ja, ja.

 

Det var i det britiske nasjonalarkivet i 2001 at den tyske historikeren Sönke Neitzel snublet over sensasjonen: 150 000 sider med utskrifter fra hemmelige avlyttinger av samtaler mellom tyske soldater i britisk fangenskap. Kort tid etter fant han et tilsvarende materiale i National Archives i Washington. Nå utkommer boken Soldater, der han sammen med sosialpsykologen Harald Welser analyserer samtalene, og gir oss nytt bilde av hvordan de tyske soldatene opplevde krigen der og da, hva de tenkte og hvorfor de kriget.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse