Annonse
15:50 - 06. januar 2012

Grunnoppskriften

Mørk bil bak kjører på litt for kjente veier.

Minimalistisk form: Angela Hagens noveller utstråler en melankolsk livsfølelse. Foto: Heidi-Beate Sødahl
Annonse

En mann og en kvinne sitter ved kjøkkenbordet og spiser hjemmebakt brød. Hun spør om det smaker godt. Han svarer ikke med en gang, og hun spør igjen. Snart småkjekler de. Hvorfor må jeg alltid spørre? Vil du heller spise kneipp? Nei, jeg har ikke lagt merke til at du har eksperimentert med surmelk. Og så videre.

Scenen er fra den korteste novellen – den tre sider lange «Grunnoppskrifta» – i Angela Hagens debut Mørk bil bak. Ikke bare er den karakteristisk for det litterære universet Hagen beveger seg i – hverdagslivet, den vanskelige tosomheten – scenen leder også opp til en replikk som det er vanskelig ikke å lese som et poetologisk utsagn. «Eit brød e ikkje likt eit anna brød sjølv om det e baka på same oppskrift». Det er jo sant, men hun kunne også lagt til at selv om brødene ikke er identiske så smaker de ofte ganske likt.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.