Annonse

Annonse

10:07 - 01. mars 2012

Forgjengelighetens fyrverkeri

Tony Judts aller siste utgivelse er så lettlest som en sprenglærd bok kan bli.

I retning sosialdemokratiet: Hadde ikke Tony Judt bukket under i 2010, ville boken Thinking The Twentieth Century gjort ham selvskreven til en fullsatt aften på litteraturhus i Europa, skriver Herman Willis. Arkivfoto: James Leynse/CORBIS

De første her til lands som kom i kontakt med den britiske historikeren Tony Judt (1948–2010), var de franskorienterte intellektuelle som leste ham på 1970- og -80 tallet. Med utdannelse fra Cambridge og École Normale Supérieure klarte Judt som utlending det kunststykke å bli en aktet bidragsyter til forståelsen av den franske sosialismens historie.

Han ble etter hvert en av europeisk venstresides immanente kritikere, altså en av de som kritiserte uten å bryte ut. I likhet med vossingen Hans Skjervheim var han særlig forarget på Sartre, som ved sitt «moralske hukommelsestap» ifølge Judt lot taushet være gull når sannheten ble for ubekvem. Sannheten om Stalin skulle ikke omtales, fordi det tok håpet fra arbeiderklassen. Sannheten om Vichy – det nærmest joviale samarbeidet med nazistene – ble avfeid med at det bare dreide seg om noen «senile oldinger».

I løpet av 1990-tallet orienterte Judt seg i retning av det nordeuropeiske sosialdemokratiet, og hadde han ikke bukket under i 2010 (av nervesykdommen ALS) ville denne boken gjort ham selvskreven til en fullsatt aften på et hvilket som helst litteraturhus i Europa.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse