22:20 - 02. februar 2012

Føremelding fra Spjotenuten

Simen Tveitereids personlige langrennsessay velger heldigvis realisme fremfor moralisme.

Unorsk: Vi vil ha «jordnære divaer», men vi roper også på noe «unorsk», som en Petter Northug. Nansen ble også sett på som en billig sensasjonsmaker i sin tid, ikke minst av Knut Hamsun. Foto: Scanpix

I journalisten Simen Tveitereids nye bok ligger hovedpoenget allerede i tittelen Nansen, Northug og jeg. Koden er ikke vanskelig å lese: På den ene siden oppfinneren av alle vintertradisjonene, oppdageren og forskeren, på den andre siden den nyeste av de nye, taktikeren, råtassen, sluggeren i løypa. Midt imellom står en vanlig nordmann på jakt etter en brukbar måte å tenke rundt nasjonaltidsfordrivet på.Gullalder i fortid. Man kan selvsagt, som mange gjør, blåse i barten og hevde at det er lenge siden «ski» eller i og for seg «langrenn» i det hele tatt kunne vurderes som en enhetlig størrelse: Forskjellene mellom Nansen og Northug er for store.

Dette er på linje med ideen om at ungdommen i dag er fæl. Men det har den vært siden antikken, og det samme er tilfellet med skiløperne. I Nansens storhetstid som skiløper var det han som ble sett på som en billig sensasjonsmaker, for eksempel er Knut Hamsuns utbrudd i sakens anledning vel kjent. Men med Hamsuns dyrkelse av nybrottsmenn i bakhodet er det grunn til å anta at han selv respekterte ski som gamle dagers nyttefremkomstmiddel på jakt og så videre, med andre ord slik at gullalderen også i Nansens tid var trygt plassert i fortiden.

Annonse