Annonse
22:20 - 02. februar 2012

Familiær murring

Ingvild Solstad-Nøis debuterer med en konsentrert roman, hvor leseren stadig innlemmes i det hemmelige og løgnaktige.

Snikkikkende fortelling: Ingvild Solstad-Nøis klarer å formidle underliggende spenninger i en familie uten at de blir overtydelige.
Annonse

Er sorgen vilkårlig i sitt vesen – umulig egentlig å dele? Eva er jeg-fortelleren i Ingvild Solstad-Nøis’ første roman Jeg trodde det skulle bli fint å komme hit. Etter farens død vender hun hjem for å være sammen med moren. Søsteren er også kommet. Men samværet som skulle bli så fint, floker seg til, og Eva føler seg fremmed for moren og søsteren, hun makter ikke ta del i deres samvær, deres form for sorg.

Jeg går på badet. Hører dem snakke på kjøkkenet. De snakker mer når jeg ikke er til stede. Jeg åpner døren forsiktig, beveger meg stillferdig, stopper opp. Fra kjøkkenet hører jeg Grete si nei, sitt du, jeg ordner. Har du noe søtt til kaffen? Kjøleskapsdøren åpnes, knitring i papir, brekkelyder ned i en skål. Mamma sier at vi skulle ha bodd nærmere, det er så godt å ha oss i huset.


Uforutsigbart blikk. Det er et utsatt felt Solstad-Nøis trer inn i med motivet forelder/barn. Mye er selvsagt og en god del allerede beskrevet. Likevel makter Solstad-Nøis, blant annet ved å vektlegge Evas sympatiske – men tidvis løgnaktige – fremferd, å vise frem et sammensatt og til tider uforutsigbart blikk på familiære mønstre.

Slik er Eva: Hun sniker farens mobiltelefon opp i kisten for å opprettholde forbindelsen etter begravelsen; hun legger merke til spor etter ham på økseskaftet i vedskjulet, i hakk og riper over høvelbenken; hun tenker på hvordan faren ligger fastfrosset i jorden, hvordan han skal tine og gå i oppløsning til våren. Men moren og søsteren misforstår Evas sorg og tvinger henne til å ta del i deres: «For mammas skyld, Eva: Sørg!». Spenningene mellom de tre folder seg ut som en underliggende murring.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse