Annonse

Annonse

10:27 - 20. april 2012

Et spørsmål om klasse

Gårsdagens elite ble født inn i sine posisjoner. Må dagens fortjene dem?

Arv og miljø: Kjernen i det en lærer på St. Paul er blitt å utvikle privilege, en kroppsliggjort selvbevissthet, som gjør det mulig å være del av en elite i en mer åpen og demokratisk verden. Diskret, i bakgrunnen, en bygningsmasse som minner om et engelsk slott – litt Downton Abbey.

 

Klikker du deg inn på hjemmesiden til St. Paul’s high school i Concord, New Hampshire, vil du se bilder av skiidrett og filmsnutter fra aids-programmer i Afrika, men også egne oppslag for «kapellet» og «åndelig liv». Diskret, i bakgrunnen, en bygningsmasse som minner om et engelsk slott – litt Downton Abbey. Skolen har i 150 år utdannet barn av den amerikanske eliten, unge med navn som Rockefeller og Vanderbilt. Den har sluset elevene inn på Harvard, Princeton, Yale. Elevene har deretter glidd inn i toppsjiktet av det amerikanske samfunnet.     

 

Klassereise. Faren til sosiologen Shamus Khan vokste derimot opp i en fattig pakistansk landsby, moren på en liten gård på den forblåste vestkysten av Irland, men begge emigrerte til USA. Han ble lege, hun sykepleier, de giftet seg, og faren bygde opp en privat klinikk. De ble velstående, og det ble mulig å sende sønnen til St. Paul’s. 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse