Annonse
13:48 - 06. desember 2012

Den kalde krigen og tannfeen

Ian McEwan har ikke skrevet en kjærlighetshistorie, en spionfortelling eller en intelligent utforskning av kulturelle kaldkrigsspill, men alle tre på en gang.

Brytningstid: Ian McEwans Sweet Toth er delvis et tidsbilde av Storbritannia på begynnelsen av 1970-tallet. Foto: Annalena McAfee
Annonse

Serena Frome («rhymes with plume») er datter av en anglikansk biskop i en søvnig småby i øst-England. Egentlig vil hun dra av sted til et provinsielt universitet og lese romaner i tre år. Men hun er bedagelig av natur og har et beklagelig talent for matematikk, og drar i stedet til Cambridge for å ta en grad i det faget. Her leser hun Solzjenitsyn, frastøtes av studentopprøret som akkurat har begynt, og innleder et forhold til den mye eldre historieprofessoren. Dermed begynner hennes egentlige utdannelse.

Professoren har et hyggelig landsted og er en racer på kjøkkenet. Dessuten står han på den rette siden av den kalde krigen, og forstår Solzjenitsyn. Endelig en mann som kan snakke like glødende om rettsstat og porcini! Gjennom ham får hun en stilling i etterretningsorganisasjonen MI5. Hun forteller foreldrene at hun jobber i helsedepartementet – og begynner på jobben med å motarbeide kommunistene.

Karriere og kjærlighet. Dette gjør hun gjennom det hemmelige MI5-programmet «Sweet Tooth», som søker å støtte Sovjet-kritiske forfattere finansielt. Hun er sjarmerende, ung, kvinnelig og litterært interessert, i en organisasjon som er byråkratisk, gammel, mannlig og fullstendig ulitterær. Hun er den perfekte tannfe, med rett til å legge to små årslønner under puten til snille forfattere. Dermed får hun oppgaven med å reise ut som representant for dekkorganisasjonen Freedom International.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse