Annonse
09:05 - 23. august 2012

Den andres tungemål

I Morsmål spar Aasne Linnestå forsiktig i en utenlandsk kvinnes historie.

Tilbake til poesien: Etter tre romaner tar Aasne Linnestå til orde for den fortellende poesien. Foto: Aschehoug
Annonse

Aasne Linnestås diktsamling av året planter flagget i betent jord. Morsmål kan ved første øyekast ligne et forsøk på å gi stemme til en kvinne fra en fremmed kultur – men hvilken stemme? Hvordan representerer man andre, og da særlig mennesker fra andre deler av verden? Vi må snakke til den andre, og ikke for den – slik lyder en av de sentrale innsiktene i postkolonialismen, hvor forholdet mellom koloni og koloniherre, makthaver og undertrykkede pusles sammen til nye mønstre. Linnestås fortellende diktsamling lar to kvinner møtes, et norsk jeg nærmer seg en utenlandsk kvinne som kanskje også er flyktning. Diktets jeg er klar over hvilken line hun dermed balanserer på («jeg legger ordene mine / i munnen din / sier jeg idet hun kommer / nærmere»), men gjennom diktets forløp stokkes kortene om – det er ikke alltid godt å si hvilken dame som her er dronning.

Det er en omfattende bok, godt over to hundre sider delt inn i ti seksjoner. Fortellingen dreier seg rundt de to kvinnenes språk, kultur, vennskap, deres frustrasjon over og kjærlighet til menn – og etter hvert også til hverandre. Kvinnen som først presenteres som henne, blir etter hvert et klassisk lyrisk du. Fortellerens tilnærming beveger seg fra det usikre og mildt eksotiserende, der jeg-et erklærer at hun ikke vil gjøre den andre til offer, men samtidig karakteriserer matlagingen hennes som sydende smaker og dype safter – til en helt annen usikkerhet: «Skriv meg ikke i natt, ber du / og snakker meg dit du vil».

Figurdiktning. Morsmål bringer også overgrep til overflaten. Jeg-et spar forsiktig i den andres historie, og finner at mennene har vært mange: «en og en, oftest to / eller tre, men som en hær / alltid det». Hvor kommer det dyriske fra, blir det spurt, og svaret kommer som en kjede enkeltord over flere sider: gudene – gud – jegeren – skriftene – testosteronet.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Bøker