Annonse
14:24 - 06. desember 2012

Da jernteppet senket seg

Bare ignoranter kan romantisere folkedemokratiene i Øst-Europa etter Anne Applebaums nye bok.

Propaganda: Skolebarn i Budapest reklamerer for Ungarns nye treårsplan 1947–50, 7. juni 1947. Foto: Péter Bartos/Scanpix
Annonse

Mange misgjerninger er gjort i sosialismens navn. Anne Applebaum har fått med seg de fleste som var kjent fra før pluss en rekke nye som hun møysommelig dokumenterer ved skriftlige samtidsdokumenter og muntlige kilder. Det er en viktig bok å lese, særlig for dem som mener at sosialismen og kommunismen ikke har utspilt sin rolle.

Det mener Applebaum de har. Hun drøfter aldri om den sosialismen som eksisterte var en realisering av Marx’ teorier. Det tar hun, som de fleste andre, for gitt. Et system som forsøker å kontrollere alle meninger, meningsdannelse og alle organisasjoner bruker for mye energi på mistenksomhet og overvåkning. Et regime som betrakter enhver dissident eller person som har en annen mening som en agent for en fiendtlig stat blir veldig sårbart. Et totalitært regime må derfor gå under, er budskapet.

Tidligere har Applebaum skrevet om Gulag, konsentrasjonsleirene i Sovjetunionen, hun er spaltist i blant annet The Washington Post, og bidrar jevnlig i New York Review of Books. Det opplyses også at hun bor i Washington DC og Warszawa, der hun er gift med den polske utenriksministeren Radek Sikorski.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse