Annonse
23:35 - 10. mai 2012

Cowboykonspirasjoner

Etter 869 sider retningsløs kjæling for konspirasjonsteorier sitter man igjen med ett eneste spørsmål til Sigmund Jensens nye roman: Hvorfor i all verden ble den utgitt?

Hitling: Romanens umotiverte sammenligninger med Hitler er like usmakelige enten de gjelder Bush eller Obama. Foto: Scanpix
Annonse

Helt siden Dagbladets Øystein Rottem og Aftenpostens Terje Stemland for ti år siden hyllet ham som «en ny romanforfatter av rang» har to krefter konkurrert om plassen i Sigmund Jensens bøker: gleden over å sitere, og gleden over å flørte med stadig nye konspirative sammenhenger. Med Taushetens tårn kan forfatterskapet dermed sies å ha nådd sin logiske konklusjon: en fotnotespekket mastodontroman som boltrer seg i det grumsete farvannet til en av de virkelig store konspirasjonsteoriene i vår tid, den om tvillingtårnenes fall som en inside job.

Miljøet i boken er en alternativ variant av dagens USA, med etterspillet etter Bush-æraen, 11. september, krigen mot terror og finanskrisen som bakteppe. Den «gyllenbrune» presidenten navngis aldri. Men når han er valgt på slagordene «Change» og «Yes, we can», og omtales som «muhammedanerpresidenten», må man nesten spørre hvorfor forfatteren plukker opp de største løgnene om Obama og gjentar dem i en fiktiv, men likevel – skal det vise seg – alt annet enn kritisk sammenheng.

Den gyllenbrune presidenten er faktisk i ferd med å bygge opp konsentrasjonsleirer, «mobile gasskamre» og sitt eget Hitler-jugend, og er den siste i rekken av maktmennesker med tilknytning til den såkalte Bilderberger-gruppen. (Bilderberger er i virkelighetens verden et årlig Mini-Davos, et forum der samfunnstopper møtes, som i over femti år har vært et yndet fantasiobjekt for de konspiratorisk anlagte.)

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse