Annonse

Annonse

23:20 - 10. mai 2012

Bryson på hjemmebane

Bill Bryson er en av verdens mest respekterte sakprosaforfattere. Få behersker digresjonen som ham.

Møblerte hjem: Først og fremst handler det om overklasse i Hjemme, og Bill Brysons humor kommer maksimalt til sin rett når ufattelige summer brukes på de nære ting. På bildet ser vi Lord Berner som maler Mrs P. Betjeman og hennes hest, i sitt hjem i Berkshire, 1938. Foto: Corbis/Scanpix

Når man skal prøve å forklare hva som gjør Bill Bryson til en så populær og respektert skribent er det vanskelig å vite hvor man skal begynne, og da er jo begynnelsen et greit sted: I The Lost Continent fra 1989 tok Bryson en biltur fra hjembyen Des Moines, Iowa, og øst- og vestover i USA.

Han skrev humoristisk og selvironisk: («I come from Des Moines. Someone have to»). Han skrev opp mot og sammenlignet med reiser han som barn hadde tatt med foreldrene langs delvis de samme veiene, slik at han fikk tre tidsperspektiver: stedets historiske tilstand, slik det var i hans barndom rundt 1960 og i skrivende stund, 1987 og 1988.

Dermed kunne han også spille på sine egne reaksjoner som barn i forhold til det han tenkte som voksen 25 år senere. Ved å sette sammen disse brikkene nennsomt og faglig upåklagelig, fikk han leseren til å være med på hvert minutt av turen, uten at det et øyeblikk ble kjedelig, takket være variasjonen og humoren.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.