Annonse
15:30 - 04. oktober 2012

Bør bli standardverk

Himmlers Norge gir et banebrytende og veldokumentert innblikk i et ømtålig kapittel i norsk politis historie.

Dyptgripende politisamarbeid: NS’ politiminister Jonas Lie blir utnevnt av Himmler til leder for Germanske SS Norge i mai 1941.Foto: fra boken
Annonse

I en kronikk i Aftenposten i november 2004 skrev Terje Emberland og Bernt Rougthvedt at norske historikere hadde vist liten interesse for i hvilken grad norske Waffen-SS-frivillige deltok i folkemordet i Ukraina. «Litteraturen om emnet er derfor i hovedsak av amatørhistorisk art», skrev de to forskerkollegaene. Spol frem til 2012, og til kritikken historiker Nils Rune Langeland i september rettet mot det norske Holocaust-senteret i en artikkel i Nytt Norsk Tidsskrift. Empirisk grunnforskning er nesten fraværende, skrev han.

Med Terje Emberland og Matthew Kotts nye bok Himmlers Norge på plass trenger man ikke lenger gå til hverken amatørhistorikere eller til journalistiske arbeider som Egil Ulateigs bok Jakten på massemorderne for å lære om de norske Waffen-SS-soldatene. I denne boken leveres nettopp solid grunnforskning, og det med utgangspunkt i et forskningsprosjekt på Holocaust-senteret. I Langelands kritikk ble dette gjemt bort i en fotnote sammen med Sigurd Sørlies kommende doktorgradsarbeid om nettopp Waffen-SS, og med en kommentar om at det først er i år man ser utgivelser som disse, selv om arbeidet startet i 2006.

Ideologisk kjærlighet. Når man leser Himmlers Norge, er det ikke vanskelig å se hvorfor det har tatt tid. Noteapparatet alene er på over hundre sider, og boken er intet mindre enn en murstein, fullpakket av informasjon. Det bør imidlertid ikke skremme bort leserne. Tross en tung og omfattende materie er boken svært velskrevet. Den bekrefter Terje Emberlands posisjon som ikke bare en dyktig forsker, men også som en god historieformidler. Boken gir en solid fremstilling av SS generelt, Waffen-SS og av avdelingen Division Wiking, der mange nordmenn deltok.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse