15:43 - 20. september 2012

Bøkene som ble gitt opp, ikke ut

Nederlag, selvforakt og bortkastede år. Her er lanseringsintervjuer om forfatternes hemmeligheter: bøkene du aldri vil få lese.

Kanskje var det Stephen King, grøssergrossisten med over 50 bøker på rullebladet og et osean av uferdige ideer på harddisken, som sa det best.

«Hør her, å skrive en roman er som å padle fra Boston til London i et badekar», sukket King i et intervju i fjor. «Noen ganger synker det jævla karet. Det er egentlig et under at de fleste av dem ikke gjør det.»

Utmattelse, uttørking, overdrevne ambisjoner eller nye, lysere ideer. Det finnes like mange grunner til å ta livet av påbegynte bokprosjekter som det finnes litterære påhitt. Derfor er beskrivelser av sviktende ambisjoner ikke noe enestående fenomen i skribentlauget. Amerikanske Jennifer Egan, som siden har fått global ros for romanen Bølle på døra, startet for eksempel karrieren med en aldri utgitt 600-siders mursteinsroman, Inland Souls, hun skrev da hun var 22. «Jeg sendte boken rundt til folk, og etterpå ble de umulige å få tak i», fortalte hun til The New York Times i fjor.

Annonse