22:36 - 23. februar 2012

Arr og høye svev

Svenske Viktor Johansson har skrevet en urovekkende roman om unges virkelighet. På det nyliberale arbeidsmarkedet er subjektivitet den mest verdifulle varen.

Outsider fra innsiden: Skateren har alltid representert samfunnets outsider. Viktor Johanssons roman fra miljøet ble da den utkom i Sverige omtalt som «årets viktigste bok« i Dagens Nyheter. Bildet er fra Gus van Sants film Paranoid Park. Foto: Filmweb

I Darren Aronofskys film The Wrestler fra 2008 portretteres den aldrende fribryteren The Ram (spilt av Mickey Rourke) og hans slit med å opprettholde den stjerneglinsende fiksjonen innenfor ringen – han går på solarium og treningsstudio, bleker håret og kjøper illegale dopingpreparat – samtidig som kroppen hans holder på å bukke under av fysisk utmattelse og fattigdom tvinger ham til å overnatte i bilen.

En lignende kamp for å holde showet gående forener hovedpersonene i Viktor Johanssons andre roman. Varsomt og uten å moralisere skildrer Wrestlarna tenåringer i brytningstiden mellom barn og voksen, sommeren etter videregående. De unges maktesløshet overfor den utsatthet som venter dem på det nyliberalistiske arbeidsmarkedet, får dem til å iscenesette forestillinger, der de selv er stjernene.

Annonse