Annonse
12:05 - 13. september 2012

Å spise sine egne

Hovedpersonens kynisme frustrerer. Med sitt karakterdrap på seg selv klarer jokeren Nielsen likevel å omsette filosofi til litteratur.

Med rett til fiksjon: En rettssak mellom Thomas Rasmussen og Claus Beck-Nielsen (bildet) i årene 2008–2010 endte med full frikjennelse av litteraturen. Nielsen fortsetter sitt spill, men i all sin dekadanse er hans nye roman moralsk, mener vår anmelder. Foto: Anders B. Bisgaard
Annonse

Revolusjonsplassen i Teheran, Enquelab square, har vært et yndet åsted for demonstrasjoner; stedsangivelsen i Store Satans Fald minner meg om et sitat fra den amerikanske poeten Juliana Spahr: «I imagine the bodies of friends in the crowds of various cities, feel moments of connection with the mass as I imagine it down to individuals.» Spahr må tenke seg enkeltpersoner for å se massen. De to agentene i Store Satans Fald ønsker å se en motsatt bevegelse utfolde seg i Teheran: Individet skal forsvinne i mengden.

Nielsen er en samlingsfigur for en rekke identiteter som har opptrådt i den nordiske offentligheten det siste tiåret. Etter at den danske kunstneren og forfatteren Claus Beck-Nielsen i et mye omtalt stunt erklærte seg for død i 2001, virket han som verkfører Das Beckwerk, frem til også denne identiteten ble gravlagt i 2010. Gjenoppstanden under navnet Nielsen utgir han nå Store Satans Fald, som avslutter hans verdenshistoriske trilogi om demokratiet.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker