Annonse
04:00 - 17. juni 2011

Utfordring til kulturpopulismen

Agnes Ravatns Folkelesnad er en perle av skarp og etsende humor som kunne tatt forfatteren til et enda høyere nivå.

Pre­sist blikk: Ag­nes Ra­vatn for­sø­ker å for­mu­le­re en ny kri­tikk av kiosk­bla­de­ne. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

For en generasjon siden var det vanlig å tale om den «den kulørte ukepresse». Man kunne forutsette en samforstand mellom dannede personer når det gjaldt saken. Den slags skulle man bare berøre med det ytterste av fingertuppene på tannlegekontorer og hos frisøren – eller eventuelt ved utedobesøk på hytta. En hastig titt på bildene og noen raske linjer om filmstjernenes overdådige hverdag, rystende skilsmisser, kongeliges kamp for lykken og nye, mulige pardannelser, var det eneste man fikk med seg før man ble innkalt til rotfylling, cutting eller tarmskylling. Ble man overrasket med et blad i fanget, måtte man ha gode grunner på rede hånd.

Kjønnsforskjeller spilte en rolle i vurderingen av slike uvaner. Å lese den kulørte ukepressen var særlig en kvinnelig geskjeft. I ensomme timer, mens barna var på skolen, mellom øktene i husarbeidet, før mor måtte sette over potetene til middagen, kunne hun puste ut i godstolen med Kvinner og Klær, Alt for damene, Allers eller Norsk Ukeblad.

Ingen ordentlige mannfolk gjorde det samme. De dukket snarere ned i motorblader eller Jakt og Fiske. Først på 1960-tallet begynte sosiologer og kulturforskere å interessere seg for hva som sto i ukebladene, hvilke normer og dagdrømmer de formidlet. Å lese ukeblader i forskningsøyemed var som å avdekke et begjærsregister praktisk talt uten disiplinering eller fortrengninger.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse