Annonse
04:00 - 08. april 2011

Topptung og fengende

SV-aktivisten er stemoderlig behandlet, men partiledelsen får sitt pass påskrevet i partihistorien.

Annonse

Forventningene er naturlig nok store når Frank Rossavik nå lanserer sin 552-siders bok om partiet SVs første 50 år. Rossaviks forrige bok fra norsk politisk historie, Einar Førde-biografien fra 2007, innbrakte forfatteren svært gode salgstall og enda bedre anmeldelser – samt en Bragepris. Og selv om meningene om SV har vært sterkt delte hele veien fra 1961 til 2011, både i og utenfor egne rekker, vil få i dag være uenige i at partiet har vært et fargerikt og interessant innslag i norsk politikk. Temaets aktualitet er upåklagelig. SV har for få uker siden vunnet sin kanskje største seier som regjeringsparti i kampen mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen, men går likevel en viktig og kritisk valghøst i møte.

Starten fenger. Rossavik trekker en relevant rød tråd tilbake til Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti på 1920-tallet, før han via Nato-striden og avisen Orientering akselererer frem mot dannelsen av Sosialistisk Folkeparti våren 1961. Den interesserte leser blir gjerne med videre på veien fra Kings Bay til Kongens bord – fra Finn Gustavsen til Kristin Halvorsen. Rossavik får frem fremganger og betydning, men samtidig også feilvurderinger og mangler, både hos de to og Hanna Kvanmo. Og med et delvis unntak for Erik Solheim, klarer Rossavik å omtale SVs ledende politikere uten å gli over i biografiskriving.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.