Annonse
15:30 - 22. desember 2011

Sorgens makt

Den svenske poeten Jenny Tunedal skriver like sterkt om krig som bilde på familiekonflikter som om helt konkrete kriger.

Uunnværlig poesi: Siden sin debut i 1993 har poeten Jenny Tunedal etablert seg som en av Sveriges ledende
Annonse

Etter 22. juli møtte media oss med uttrykksfulle bilder av dem som hadde omkommet, sammen med navnene deres, historiene deres, reaksjonene til familiene deres. Den kollektive sorgen gjorde disse bildene ikoniske for nasjonen. Ofrene fremtrer stadig med skarpe konturer, og selv de som aldri har blitt personlig kjent med dem eller familiene deres, sørger stadig over dem.

Men det finnes andre liv som går tapt, og som ikke har like skarpe konturer. Navnene deres kommer ikke på trykk i avisene. Vi ser ingen bilder av dem. Vi vet ikke hvordan familiene har reagert. Kanskje makter vi ikke å sørge over dem, for de har aldri riktig fremtredt som «levende» for oss.

Mellom disse to polene – sorgen som fremtrer tydelig og nært, og de som det ikke kan sørges over – svinger den svenske poeten Jenny Tunedals fjerde diktsamling Mitt krig, sviter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse