Annonse

Annonse

14:23 - 01. desember 2011

Raseriets filosofi

Cornelius Jakhellns bok er best når den utforsker black metal og andre eksperimenter med hedensk renessanse og autoritær estetikk.

Det konforme: Oppveksten i Kristiansand var et konformt helvete, og Jakhelln deler Jens Bjørneboes vurdering: Sørlandet ville vært et fint sted, om det ikke var for sørlendingene. Foto: Laila Røberg/imgs

Cornelius Jakhelln skriver i Raseri – en hvitings forsøk på en selvbiosofi at han har en indre fascist han kaller Sturmgeist, et rasende mobbeoffer som ikke føler seg hjemme i Det Nye Norge, og tiltrekkes av norrøne symboler og autoritær estetikk. En indre fascist er det nok flere av oss som har. Min egen hilser jeg på når jeg ser tilstrekkelig heroiske filmer, og jeg lar ham iblant slippe ut i form av et uforsonlig hånflir. Deretter er det tilbake i dypet med ham.

Ydmykelsen. Hos Jakhelln ligger han nærmere overflaten. Jakhelln kaller Sturmgeist en parasitt, men det er kanskje riktigere å si at de lever i symbiose, for det er dette raseriet han kanaliserer ut gjennom sine dikt og bøker, og bandene Solefald og Sturmgeist. Det er ikke alltid klart hvem av dem som til enhver tid har overtaket.

Jakhelln skriver at han gjennomgikk en radikaliseringsprosess gjennom 2000-tallet. Det begynte med at han som blond nordmann i Paris opplevde seg hånet og utstøtt i et arabisk-afrikansk nabolag. Alle rundt ham var aggressivt bevisst på sine etniske identiteter, og derfor måtte også han bli bevisst på sin egen. Han forteller om hvor ydmyket han følte seg da tre arabiske tenåringer konfronterte ham og kjæresten hans på bussen, en opplevelse utdannelsen i å være en snill og tolerant nordmann ikke hadde forberedt ham på.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.