Annonse
04:00 - 05. august 2011

Mot en høyere himmel

Lorrie Moore skirver morsomt og bitende om en ung jentes reise opp og ut mot en ung kvinne.

Oppvekst og oppvåkning: Forfatteren Lorrie Moore skildrer godt modningsprosessen til ei ung jente, men man kan stille spørsmål ved noen av oversetterens valg. Foto: Lane Christiansen/Getty Images
Annonse

I den amerikanske forfatteren og litteraturprofessoren Lorrie Moores første roman på norsk, En grind i trappen, er vi medpassasjerer i den tyve år gamle Tassie Keltjins reise fra den lille fødebyen i Midtvesten til et godt college, men også i hennes større modningsreise fra jente til ung kvinne.

Tassie ankommer universitetsbyen Troy sulten på opplevelser, men uten spisekart. Hun flytter inn i kollektiv og innrullerer i kurs om alt fra sufismen til vinsmaking. Tilfeldighetene vil det til at hun får seg en jobb som barnepasser hos et velstående og liberalt ektepar, Sarah og Edward, som er i ferd med å adoptere et barn. Tassie knytter seg stadig nærmere til dem og deres halvt afroamerikanske adoptivdatter, Mary-Emma. Adoptivdatteren er også et tema i omgangskretsen, og Moore forstår godt det liberale, velutdannede miljøet i universitetsbyer i Midtvesten - selvfølgelig. Hun er jo er en del av det selv.

Oppvekst og oppvåkning. Bildet som tittelen henspiller på - en lukket grind foran en trapp, formodentlig til de høyere sfærer - tar jeg som et bilde på hvordan Tassie føler seg, først hjemme hos sin potetdyrkende far, så som student, og til sist som halvt deltagende tilskuer til Sarah og Edwards forlokkende voksenliv. Rent bokstavelig får vi bare høre om grinder og trapper når det er snakk om Mary-Emma. Men fordi dette er en fortelling som egentlig handler om Tassies modning, oppvekst og oppvåkning, så forblir bildet likevel fundamentalt for romanen. Hvilke grinder bør forbli lukket? Og hvilke trapper fører noe sted?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.